18 Mart 2018 Pazar

EXCEL GRAFİK OLUŞTURMA

 Excel Grafik Oluşturma

Grafik, verilerinizi kullanarak görsel sunum haline getirmenizi sağlayan Excel ‘in en önemli işlevleri arasındadır. Grafikler, hücre içerisindeki değerleri kullanarak, biçim ya da çizgilerle gösterme imkanına sahiptir. Grafikbiçimleri, farklı verilerin birbiriyle karşılaştırmasını yapabilir ve değerler arasındaki ilişkilerin daha kolay anlaşılmasını sağlar.
Microsoft Excel ‘in bir parçası olan Grafikler menüsü ilk olarak resimlerle inceleyelim, hemen ardından ise Excel grafik oluşturma hakkında bir kaç örnek ile konuyu pekiştirelim. Giriş konularını inceledikten sonra makalemize biraz değer katmak adına grafik türleri ve dinamik grafiklere de ayrıca göz atacağım. 
Baştan sona bir grafik oluşturma için ilk olarak Excel > Ekle menüsünde bulunan Grafikler menüsüne göz atalım.
Menüde ilk olarak Önerilen Grafikler sihirbazı bulunur. Bunun işlevi, çalışma sayfanızdaki verileri seçtikten sonra Önerilen Grafikler sihirbazına tıklarsanız, sizin için verilerinize en uygun önerilerini yapar.
Excel grafik oluşturma
Ortada bulunan dokuz küçük imgeler, grafik biçimlerinden ana başlıklar sayılır. Bunlardan herhangi birine tıklayarak çeşitli seçimler yapabilirsiniz. Örneğin sütun grafikleri oluşturmak isterseniz ilk sırada bulunan sütun grafikli olan ikona tıklayıp seçim yapabilirsiniz.
Menüde en sağ tarafta bulunan PivotChart grafikleri, özet tablolara bağlı olarak kullanılan dinamik tablolar oluşturmanızı sağlar. Dinamik tablolar oluşturma hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz aşağıdaki linklerden diğer konularıma göz atabilirsiniz.
Gelelim konumuza, örnek veriler kullanarak Excel grafik oluşturma hakkında detaylara inelim. Örnek olarak aşağıdaki veri tablosunu kullanarak, futbolcuların maç, gol, sarı kart, kırmızı kart değerlerini görsel sunum haline getireceğim.
Excel grafik oluşturma
Excel grafik oluşturma
Yukarıdaki tabloya göre futbolcuların gol atma grafiğini oluşturmak için isim ve gol sütunundaki verileri seçerek Ekle > Grafik > Sütun veya Çubuk Grafik Ekle seçeneğini tıklıyoruz. Bu işlemi uyguladığınız gibi aşağıdaki şekilde otomatik grafik biçimi oluşur.
Excel grafik oluşturma

Excel grafik oluşturma
Excel grafik oluşturma
  • Grafikte veri etiketleri nasıl eklenir ?
Oluşturduğumuz tabloda ince dokunuşlar yaparak, daha güzel görünüm ve daha kolay anlaşılır biçime getirmek istiyorsanız, mesela grafik üzerindeki sütunların üstüne gol değerlerini getirebilirsiniz.
Bunu yapmak için grafik üzerindeki serilerin (mavi çubuklar) herhangi birine sağ tıklıyoruz akabinde açılan menüden Veri Etiketleri Ekle > Veri Etiketleri Ekle seçeneğine tıklıyoruz. (Bkz.sağdaki resim)

Excel grafik oluşturma
Yukarıda anlatmış olduğum şekilde adımları sırasıyla uygularsanız, soldaki örnek resimde olduğu gibi, futbolcuların attığı gol sayısına göre grafik oluşturmanızı ve aynı zamanda atılan gol sayısını göstermenizi sağlayan en basit grafik biçimini yapmanızı sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder