20 Mart 2018 Salı

EXCEL MAKRO NEDİR ?

Makro Nedir?

Microsoft Excel’in VBA adı altında sunmuş olduğu, bize Excel içerisindeki yapılan işlemleri otomatikleştirmek için büyük olanak sağlıyor. Dünyanın en kapsamlı elektronik tablo yazılımı olan Microsoft Excel’in makro oluşturma sistemini kullanabilmek için başvurmanız gereken ilk şey hayal gücünüzdür. Çünkü tekrar eden işlemlerinizi otomatik bir hale getirmek için nasıl bir düzenek kuracağınıza karar vermeliyiz.
Excel makro eğitimleri ülkemizde ne yazıkki kapsamlı olarak kullanılmamakla olup birçok excel kullanıcısının, varlığından bile haberdar olmadığı muntazam bir özelliktir. Özellikle çevrenizde, iş hayatınızda Excel kullanıcılarının saatlerce veya günlerce çalışarak hazırladığı bir excel tablosunu,raporunu,grafiklerini veya işlemlerini, makro sayesinde minimize ederek bir kaç dakikaya sığdırabilir raporlarınızı veya sunumlarınızı hızlı ve kolayca hazırlayabilirsiniz. Akabinde ilgili birim yöneticinizi, işverenlerinizi şaşırtmanızın en kolay yolu bu olacaktır.

Makro Kaydetmek

Basit bir makro kaydetmek, Excel içerisindeki işlevlerinizi veya eylemlerinizi kayıt altına alıp uygulamanızı sağlayacak ilk basit yöntemdir. Başlamak için ilk olarak Excel’de Geliştirici sekmenizi aktif etmeniz gerekir. Bunun için Geliştirici sekmesi  konumuzu inceleyerek başlayabilirsiniz. Bu aşamayı atlayan kullanıcılarımız için hiç bekletmeden anlatıma devam etmek istiyorum.
Yukarıdaki ilgili menüyü aktif ettiyseniz, şimdi Excel 2016 sürümünde Geliştirici sekmesi ile Visual Basic Penceresi’ne kısaca bir göz atalım.
excel-gelistirici-sekmesi-visual-basic-editor
Sol tarafta bulunan Visual Basic ve Makrolar butonları konumuzun başrolü olacaktır. Hemen yanında bulunan 3.sıradaki buton ise Makro Kaydet butonudur. Butona tıkladıktan sonra küçük bir pencere açılır.

Makro Kaydet Penceresi;

excel-makro-kaydet
Bir makro kaydı oluşturabilmeniz için ilk olarak kayıt adını yazmalısınız. Burada boşluk, sayı, türkçe karakterler kullanılmaz. Visual Basic kodlama sisteminde belirli kısıtlamalar mevcuttur, mesela “Makro Oluştur” teriminin yerine “MakroOlustur” şekilnde başlık atılması gerekir. Zaten aksini Excel kabul etmeyeceği için problem yok sizi yönlendirecek.
Dilerseniz oluşturacağınız kayıt makrosuna kısayol tuşu atayabilirsiniz. Burada Ctrl yanına klavyeden bir değer belirleyerek devam edebilirsiniz, istemezseniz de boş geçip atlayabilirsiniz. Makronun saklanacağı yer varsayılan olarak Bu çalışma kitabıdır. Aktif olan sayfa içerisinde kayıt yapılması başlangıç olarak bizim için en kolay yöntem olacaktır. Burada herhangi bir değişiklik yapmadan devam edelim. Son olarak açıklama penceresine, kayıt makronuz için bir not girebilirsiniz. Örneğin; “İlk makro kayıt denemesi” gibi…
Gerekli seçenekleri tamamladıktan sonra, Tamam butonuna tıkladığınızda Excel’den herhangi bir tepki görmeyeceksiniz. Sayfa olduğu gibi duracak, çünkü şuanda Visual Basic Penceresinde makro kaydınız başlamıştır. Bunu nereden anlayabilirim diyorsanız aşağıdaki resimde olduğu gibi Excel pencerenizin sol alt köşesinde “Hazır” şekilde bir mesaj ve yanında kare butonu belirecektir. Bu kelime şuanda makro kaydının başladığını ve yaptığınız her hareketin kayıt altına alındığını göstermektedir.
excel-makro-kayit-record-start-baslangic

Şu andan itibaren basit bir makro oluşturmak adına Excel üzerinde bir kaç kısa eylem uygulayalım. Mesela bir hücreye değer girelim ve sarıya boyayalım. Örnek olarak F2 hücresine bu işlemleri yaptım.
cizgiakademi-makro-kayit

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder